Új lehetőség az inzulintermelés serkentésére

2017, május 29 - 13:45
A cukorbetegeken segíthet a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése

A cukorbetegeken segíthet a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése, melyet több neves szaklapban publikáltak. A tudósok olyan anyagokat találtak, melyek serkentik az inzulintermelő béta sejtek működését, így új távlatokat nyithatnak meg a diabétesz kezelésében.

A szervezet cukorháztartásában központi szerepet játszik az inzulin, amely több szerv és szövet cukorfelvételét teszi lehetővé. Diabéteszről beszélünk az inzulintermelő béta sejtek elvesztésekor, vagy ha az általuk termelt inzulin nem képes a hatását kifejteni a szöveteken.

Bay Péter és Somsák László vezetésével az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézetének, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének kutatói jelentős felfedezést tettek: bizonyos vegyületekről – az úgynevezett glikogén foszforiláz inhibítorokról – kimutatták, hogy képesek stimulálni az inzulint termelő béta sejtek működését. A vizsgált vegyületek között voltak olyanok, amelyeket a Szerves Kémiai Tanszéken állítottak elő, illetve, már ismert, sőt emberi kipróbáláson átesett anyagok is.

Az egyetem szakemberei a saját kezdeményezésű kutatás során a fenti anyagokkal kezeltek egereket és különböző tenyésztett sejteket. A kezelés után széleskörű szűrővizsgálatokat végeztek, amelyek eredményei közül a legmeglepőbb az a felismerés volt, hogy az alkalmazott molekulák képesek voltak a béta sejtek működését serkenteni, azaz emelték az inzulin termelődését és kiválasztását is több biokémiai útvonalon keresztül.

- Vizsgálataink további érdekessége, hogy nemcsak a béta sejtek működésére, hanem a májsejtekre és a harántcsíkolt izomrostokra is pozitív hatással volt a glikogén foszforiláz gátlása. Javította ezen szöveteknek a glükóz felvevő képességét, illetve a biológiai oxidáció hatékonyságát – magyarázta az elért eredményeket Bay Péter, a kutatócsoport egyik vezetője.
A kutatók eredményeiket a közelmúltban a British Journal of Pharmacology és a Plos One tudományos szaklapokban publikálták.

A most felfedezett biokémiai folyamatok távlatilag új gyógyszeres támadáspontot jelenthetnek, amelynek segítségével a beteg saját inzulintermelését serkenthetik a belső szabályzás megtartásával. Ez valószínűleg jobban kontrollálhatóvá teszi a vércukorszintet.
A Debreceni Egyetem tudósainak felfedezése újraindíthatja a glikogén foszforiláz inhibítorok vizsgálatát abba az irányba, hogy a béta sejtek működésének fokozásán keresztül javítani tudjanak a cukorbetegek állapotán.

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.